Top Hardware Networking Important Interview Question/Answer

Hardware Networking IMP Q/A

Q1. What are the two types of transmission technology available?
Ans. The two types of transmission technology are – broadcast and point-to-point.

Q2. What is a ‘subnet’?
Ans. A ‘subnet’ is a generic term for a section of a large network, usually separated by a bridge or a router.

Q3. What is DNS?
Ans. The Domain Name System (DNS) is a central part of the Internet, providing a way to match names (a website you’re seeking) to numbers (the address for the website). Anything connected to the Internet – laptops, tablets, mobile phones, and websites – has an Internet Protocol (IP) address made up of numbers.

Q4. Explain ‘hidden shares’.
Ans. A hidden or an administrative share is a network share that is not visible when viewing another computer’s shares.

Q5. How many layers are there in the OSI model? Name them
Ans. There are 7 layers – physical, data link, network, transport, session, presentation, and application.

Q6. What is a ‘client’ and ‘server’ in a network?
Ans. Clients and servers are separate logical entities that work together over a network to accomplish a task.

Q7. What are the different ways to exchange data?
Ans. Simplex, Half-duplex and Full-duplex

Q8. What is a ‘frame relay’ and in which layer does it operate?
Ans. A frame relay is a packet-switching technology. It operates in the data link layer.

Q9. What is a MAC address?
Ans. A MAC (Media Access Control) address is the 48-bit hardware address of a LAN card and is usually stored in the ROM of the network adapter card and is unique.

Q10. What are the perquisites to configure a server?
Ans. LAN card should be connected
Root (partition on which window is installed) should be in NTFS format
Server should be configured with a static IP address

Q11. Differentiate between ‘attenuation’, ‘distortion’, and ‘noise’.
Ans. When a signal travels through a medium, it loses some of its energy due to the resistance of the medium. This loss of energy is called attenuation.

When a signal travels through a medium from one point to another, it may change the form or shape of the signal. This is known as distortion.

Noise is unwanted electrical or electromagnetic energy that degrades the quality of signals and data..

Q12. What is an IP address?
Ans. An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication.

Q13. Differentiate between a ‘bit rate’ and ‘baud rate’?
Ans. A bit rate is the number of bits transmitted during one second, whereas, baud rate refers to the number of signal units per second that are required to represent those bits.
Baud rate = bit rate / N, where N is the no. of bits represented by each signal shift.

Q14. What is ‘bandwidth’?
Ans. The limited range of frequency of signals that a line can carry is called the bandwidth.

Q15. What is Project 802?
Ans. It is a project started by IEEE to set standards to enable intercommunication between equipment from a variety of manufacturers.

Q16. What is ICMP?
Ans. ICMP (Internet Control Message Protocol) is a network layer protocol of the TCP/IP suite used by hosts and gateways to send notification of datagram problems back to the sender.

Q17. What are the major types of networks?
Ans.
Server-based network
Peer-to-peer network

Q18. What are the important topologies for networks?
Ans. There are three important topologies – Star, Bus and Ring.

Q19. Differentiate between static IP addressing and dynamic IP addressing.
Ans. In static IP addressing, a computer (or another device) is configured to always use the same IP address, whereas in dynamic IP addressing, the IP address can change periodically and is managed by a centralised network service.

Q20. What is ‘beaconing’?
Ans. MTU stand for maximum transmission unit. The default MTU size is 1500 bytes.