Top Network Security Interview Questions and Answers

Network Security Interview  Q&A

Q1. Define protocol ?
Ans. It is a set of rules that govern all aspects of information communication.

Q2. Explain pipelining?
Ans. When a task has begun before the previous task has ended is called Pipelining.

Q3. Difference between hub and switch?
Ans. A hub is a networking device that connects multiple computers together, while switch is a control unit that turns the flow of electricity in a circuit.

Q4. What are the different layers of OSI?
Ans. There are 7 layers in an OSI (Open Systems Interconnection) reference model. They are:
Physical layer
Data link layer
Network layer
Transport layer
Session layer
Presentation layer
Application layer

Q5. Which layers are referred as network support layers?
Ans.Network support layers are:
- Data link layer
- Physical layer
- Network layer

Q6. Define simplex with an example?
Ans. A type of communication in which data is transmitted in one direction is known as simplex. Example: Monitor

Q7. What are the factors that affect the performance of the network?
Ans. Factor that affect perfomance of network are:
- Type of transmission media
- Software
- Number of users
- Hardware

Q8. Difference between wired LAN and wireless LAN?
Ans. Wired LAN used Ethernet devices like router, hub and switch, while wireless LAN uses devices like mifi router and WLAN router.

Q9. Name some user support layers?
Ans. User Supportable Layers are; - Application layer
- Presentation layer
- Session layer

Q10. What is the use of TCP in the IP packets?
Ans. TCP is an acronym of transmission control protocol. It is used as a communications protocol in a private network.

Q11. Name the types of errors?
Ans. There are two types of errors:
- Single bit error
- Burst error

Q12. What is RIP?
Ans. RIP stands for Routing Information Protocol, is a simple protocol used to exchange information between the routers.

Q13. What is ALOHA?
Ans. It is used to solve the channel allocation issue. Two types of aloha:
- Pure aloha
- Slotted aloha

Q14. What does VPN stand for?
Ans. VPN stands for virtual private network. It creates a secure network connection over a public network like the internet.

Q15. Which protocols uses application layer?
Ans. Application layer protocols are:
- SMTP
- DNS
- TELNET
- FTP
- FTTP

Q16. What is intranet?
Ans. It is a private network based on TCP/IP protocols accessible only by the company’s members or someone with authorization.

Q17. What are steps involved in creating the checksum?
Ans. Step involving in creating checksum are;
- Divide the data into sections
- Add the sections together using 1’s complement arithmetic
- Take the complement of the final sum
These are some of popular network security interview questions. If you are new to the subject, learn more about it through a professional certification course in Network security and gain the skills required to be an expert in this domain.
[course category=’ IT Hardware & Networking’ total-course=”2″ ]

Q18. What does MTU stand for? What is the default size?
Ans. MTU stand for maximum transmission unit. The default MTU size is 1500 bytes.

Q19. What is the difference between static and dynamic IP addressing?
Ans. Dynamic IP addresses can change every time a device connects to the internet. Static IP addresses are reserved and do not change with time.

Q20. What is ‘subnet’? Why is it used?
Ans. Subnets are used in IP network to optimise the performance of a network because it reduces traffic by breaking a large network into smaller networks.